Konglomerat kwarcowy powstaje z połączenia drobno zmielonych minerałów kwarcowych z pigmentami i żywicami poliestrowymi. Mieszaninę…
Blat jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Jednocześnie jest to jeden z najbardziej narażonych na uszkodzenia elementów zabudowy meblowej. Dlatego wybór materiału, z którego zostanie wykonany nie powinien być przypadkowy. Bardzo dużym zainteresowaniem użytkowników cieszą się blaty drewniane oraz kamienne. Który z nich najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?
Zanim odpowiemy na to pytanie, warto skupić się na specyfice drewna i kamienia jako materiałów do produkcji blatów kuchennych. Oba są materiałami naturalnymi, dzięki czemu doskonale komponują się w nowoczesnych wnętrzach, zarówno tych minimalistycznych, jak i urządzonych w stylu shabby chic. Jednak ich pochodzenie ma również pewne minusy. Zarówno drewno, jak i kamień naturalny wymagają odpowiedniej pielęgnacji i czyszczenia. Niezwykle ważna jest również odpowiednia impregnacja powierzchni roboczej przed rozpoczęciem jej użytkowania.
Blat drewniany może zostać wykonany z sosny, dębu, buku, a nawet mahoniu. Możliwości jest w tym zakresie bardzo wiele, a produkty gotowe różnią się od siebie pod względem estetyki, trwałości i ceny. Najczęściej blaty drewniane wykonuje się z drewna klejonego, a nie litego. Wynika to z naturalnych tendencji drewna do pękania. Jak już wcześniej wspomnieliśmy o blaty drewniane należy odpowiednio dbać. Wymagają regularnego woskowania lub olejowania, mają ograniczoną odporność na szkodliwe oddziaływanie wody i wilgoci oraz wysokich temperatur. Podczas użytkowania blatu należy więc pilnować, żeby nie uległ zalaniu i nie miał kontaktu z gorącymi garnkami czy patelniami.
Drewno jest materiałem stosunkowo twardym. Użytkownicy blatów drewnianych spodziewają się, że ich powierzchnia robocza będzie odporna na uszkodzenia mechaniczne. W praktyce okazuje się jednak, że większość gatunków drewna, z jakich wykonuje się blaty kuchenne jest podatna na zarysowania.
Kamień naturalny jest surowcem zdecydowanie bardziej wytrzymałym niż drewno. Zwłaszcza granit cechuje się odpornością na czynniki mechaniczne, niską nasiąkliwością, odpornością na działanie kwasów oraz wilgoci i wody. To sprawia, że blaty kuchenne granitowe są niezwykle trwałe i zachowują estetyczny wygląd na wiele lat. Wybierając blat kamienny wykonany z granitu nie musisz się martwić o przypadkowe zacięcia czy szkodliwy wpływ wysokiej temperatury na powierzchnię.
Podobnie jak blaty drewniane, blaty kamienne nie są zupełnie wolne od wad. Pierwszym mankamentem jest waga. Kamień naturalny jest bardzo ciężki, dlatego montaż blatu wymaga zastosowania dodatkowych wzmocnień w szafkach kuchennych, co wpływa na ostateczny koszt inwestycji. Sam materiał również nie należy do najtańszych. Blaty kamienne są droższe od drewnianych, ale patrząc z perspektywy ich trwałości i funkcjonalności ich wybór należy postrzegać jako inwestycję.
Jeśli zależy Ci na trwałym i eleganckim blacie kuchennym, który nie będzie wymagał czasochłonnych zabiegów pielęgnacyjnych blat kamienny będzie najlepszym rozwiązaniem. Jest on komfortowy w użytkowaniu, łatwy do utrzymania w czystości i doskonale prezentuje się we wnętrzu.