Z czego zrobić blat kuchenny, czyli jaki kamień na blat kuchenny?

z-czego-zrobic-blat-kuchenny
Data2023-04-28

Kuchenny blat musi sprostać wielu, trudnym wymaganiom – odporność na wilgoć, detergenty i uszkodzenia mechaniczne. Idealnym rozwiązaniem wydaje się być kamień, ale który z nich wybrać, aby nie tylko był trwały, ale również elegancki?

Idealny blat do kuchni istnieje! Należy jedynie dobrać go odpowiednio do swoich potrzeb, a także całej aranżacji. Niektóre choć wyglądają pięknie nie spełnią swojej roli. Skoro zatem kamień jest najlepszym surowcem, czym różni się od siebie marmur, granit i konglomerat?

Blat do kuchni – trudne wyzwanie

O uszkodzenia mechaniczne w kuchni nie jest trudno – gorący garnek czy patelnia, stłuczony słoik czy po prostu zalanie wodą i to nie tylko w okolicach zlewu. Kuchnia to także miejsce o podwyższonej wilgotności, w którym nietrudno o trudne plamy z tłuszczu czy produktów spożywczych o silnych właściwościach barwiących. Nie bez powodu w kuchni używa się również silnych detergentów – mają one chronić nas przed kontaktem z bakteriami czy grzybami, jakie szybko osadzają się na żywności.

Aby sprostać tym zadaniom blat w kuchni musi być naprawdę trwały i stosunkowo gładki. Do popularnych materiałów zalicza się między innymi marmury czy granity, którym nie straszne są plamy z jagód, gorącego oleju, a także rozgrzane patelnie. Są też stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości, dlatego nie wymagają stosowania silnej chemii. Ale czy sprawdzą się w każdym wnętrzu? A może istnieją dobre alternatywy?

Rodzaje kamienia na blaty kuchenne – dla każdego coś miłego

Kuchenne blaty mogą być wykonane z każdego materiału – także z drewna. Niestety nie każdy z nich cechuje się wysoką odpornością, dlatego też na blaty kuchenne najczęściej wybiera się:

Każdy z tych kamieni jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zdarza się, że kuchenne blaty wykonane są z trawertynu oraz marmuru – choć faktycznie są one dość efektowne, muszą być pokryte specjalną powłoką, która dodatkowo chroni je przed zaplamieniem oraz nasiąkaniem wodą, dzięki czemu są znacznie łatwiejsze w utrzymaniu czystości i trwalsze.

Jaki blat będzie lepszy – granitowy czy konglomeratowy?

Dużą popularnością wśród blatów cieszą się także konglomeraty. Co to właściwie za materiał? To mielony kamień, który w połączeniu z żywicą epoksydową i po prasowaniu tworzy bardzo trwały materiał. Wytwarza się go z każdego rodzaju kamienia, dlatego też każdy rodzaj konglomeratu może posiadać inne właściwości. Na blat kuchenny najlepiej sprawdzi się konglomerat granitowy, który posiada niemal wszystkie właściwości tego wspaniałego kruszcu.

Konglomerat granitowy jest lżejszy od klasycznego blatu granitowego, jest odporny na wysokie temperatury, i nie jest zimny w dotyku, bowiem przyjmuje temperaturę otoczenia. Wydaje się zatem być materiałem idealnym do kuchni.

W czym lepszy jest zatem granit? Jest to po prostu prawdziwy kamień, który jest odporny na każdy rodzaj uszkodzeń mechanicznych, a powstałe rysy można po prostu zeszlifować. Ponadto, jak to kamień – każdy jego fragment jest unikalny! W porównaniu do konglomeratu jest jednak znacznie cięższy i droższy.

Trudno wybrać idealny blat do kuchni – każdy materiał posiada inne cechy, które wpływają na jego żywotność, a także wygląd. Kamienie naturalne mają tę przewagę nad konglomeratami, że są naturalne, a zatem doskonale sprawdzą się w każdej aranżacji.

LIMITOWANA PROMOCJA NA BLATY - Odbierz rabat -15%
Sprawdź