Konglomerat kwarcowy powstaje z połączenia drobno zmielonych minerałów kwarcowych z pigmentami i żywicami poliestrowymi. Mieszaninę…
Ekskluzywne blaty najczęściej powstają z kamienia naturalnego. W miejscach szczególnie narażonych na szkodliwe oddziaływanie wilgoci i wody doskonale sprawdza się granit. Jest twardy, mało nasiąkliwy i odporny na działanie kwasów. Niestety również stosunkowo drogi. Alternatywą dla kamienia naturalnego są konglomeraty oraz spieki – materiały powstające na bazie naturalnych surowców i dodatków. Konglomerat czy spiek kwarcowy? Zanim odpowiemy na pytanie, który materiał sprawdzi się najlepiej jako blat kuchenny czy łazienkowy, warto przybliżyć właściwości każdego z nich.
Konglomerat powstaje na bazie zmielonego materiału naturalnego z dodatkiem pigmentu i spoiwa. Spoiwem jest w tym przypadku żywica polimerowa. Wzbogacenie naturalnych materiałów dodatkami wpływa korzystnie na właściwości fizyko-mechaniczne konglomeratu, który jest twardszy i bardziej odporny na zarysowania, a zarazem mniej nasiąkliwy i mniej podatny na zanieczyszczenia. Konglomerat jest również stosunkowo prosty w naprawie – ewentualne ubytki w powierzchni blatu można wypełnić żywicą, tym samym przywracając powierzchni gładkość i piękny wygląd.
Spiek kwarcowy powstaje w wyniku ugniatania pod ogromnym naciskiem sproszkowanych materiałów pochodzenia naturalnego. Płyty następnie wypala się w bardzo wysokich temperaturach. Mało to wie o tym, ale „kamienny” efekt na powierzchni płyt ze spieku kwarcowego jest nadrukowany.
Spiek kwarcowy, podobnie jak konglomerat charakteryzuje się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia. Sposób obróbki surowca pozwala na dostosowanie jego kolorystyki i wzoru do indywidualnych oczekiwań klienta. To przekłada się na szerokie zastosowanie spieków kwarcowych we wnętrzach.
Blat kuchenny musi być odporny na szkodliwe oddziaływanie czynników mechanicznych, wilgoci i wody, a także kwasów. Jego dodatkową zaletą będzie odporność na wysokie temperatury. Pod względem nasiąkliwości konglomerat prezentuje się znacznie lepiej niż spiek kwarcowy. Jest odporny na plamy, wilgoć i działanie kwasów. W praktyce oznacza to komfortową eksploatację blatu bez obaw o nieestetyczne odbarwienia czy plamy. Gładka i pozbawiona porów powierzchnia konglomeratów nie tylko nie wchłania płynów, ale również ułatwia czyszczenie blatu i podnosi poziom higieny.
Konglomerat charakteryzuje się wagą o około 20% niższą niż kamień naturalny, co znacząco rozszerza spektrum ewentualnych zastosowań i obniża koszty wykonania zabudowy kuchennej – blaty kuchenne z konglomeratu nie wymagają dodatkowego wzmocnienia szafek. W tym miejscu warto również zwrócić uwagę na cenę samego materiału, który może być nawet o połowę tańszy w stosunku do blatu ze spieku kwarcowego. To wszystko sprawia, że konglomerat lepiej sprawdza się w kuchni i jest coraz częściej wybierany przez inwestorów poszukujących estetycznego, trwałego i funkcjonalnego blatu.