Blat jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Jednocześnie jest to jeden z najbardziej narażonych…
Dobór właściwego blatu do kuchni jest kluczowy do swobodnego przygotowywania potraw. Choć naturalne kamienie prezentują się wspaniale i są odporne na wysokie temperatury, są też ciężkie i stosunkowo drogie, dlatego też do najpopularniejszych blatów zalicza konglomeraty oraz kompozyty. Czym się od siebie różnią?
Największą popularnością wśród osób urządzających kuchnię cieszą się dwa materiały, które na pierwszy rzut oka przypominają prawdziwy kamień – kompozyty oraz konglomeraty. Posiadają stosunkowo podobne właściwości, ale także znaczące różnice, które wpływają tak i na całkowity odbiór wnętrza, jak i funkcjonalność.
Blat w kuchni powinien spełniać określone cechy, które są wsparciem w zachowaniu właściwej higieny, ale także cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Zarówno blaty z kompozytu, jak i konglomeratu:
Swoje wyjątkowe cechy zawdzięczają naturalnym składnikom, czyli kamieniom, które są podstawowym kruszcem w ich składzie.
Mimo, że oba materiały posiadają podobne, cenione w kuchni cechy, znacznie się od siebie różnią, co ma znaczenie dla osób szukających idealnego blatu do kuchni. Choć nie zawsze są one widoczne gołym okiem, pojawiają się między innymi w trakcie użytkowania.
Kompozyt jest ciepły w dotyku, tymczasem konglomerat wykazuje większe właściwości naturalnego kamienia przyjmując jedynie temperaturę pokojową. Po przyjrzeniu się blatu widać także różnicę w kompozycie i konglomeracie – o ile pierwszy tworzy bezszwową kompozycję, o tyle w przypadku konglomeratów widać szef, który łączy kawałki blatów.
Linie łączeń w konglomeratach są znacznie bardziej widoczne także w połączeniu z umywalką czy kuchnią. Mimo lepszych właściwości wizualnych, kompozyt nie jest aż tak odporny na zarysowania, których nie da się tak łatwo zlikwidować.
Konglomeraty również bardziej przypominają naturalny kamień, podczas gdy kompozyt dostępny jest w wielu różnych odcieniach, także tych dalekich od naturalnych.
Zarówno blat kuchenny kompozytowy, jak i konglomerat cechują się dużą plamoodpornością, którą zawdzięczają gładkiej powierzchni pozbawionej porów. To właśnie sprawia że są odporne na rozwój grzybów i bakterii, a czyszczenie blatu jest wyjątkowo proste.
Który zatem blat jest lepszy? Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od idealnego blatu. Na korzyść kompozytu przemawia szeroka gama kolorystyczna, jak i jednolita powierzchnia także w miejscach styku. Konglomerat jest natomiast bardziej zbliżony do prawdziwego kamienia, a zatem cechuje się elegancją i wyjątkową trwałością nie tylko na wysokie temperatury, ale też i na zarysowania. Mimo, że blaty kompozytowe pozwalają na większe szaleństwa aranżacyjne, konglomerat, tak jak i kamień, jest bardziej uniwersalny i ponadczasowy.